Beginnerscursus Alpinisme

In deze cursus leer je de basisvaardigheden om veilig op pad te zijn in het alpiene terrein. Middels specifieke oefeningen leren jullie je vaardigheden te verbeteren in het lopen op stijgijzers, het overwinnen van blokkenterrein, en het lopen op sneeuw en ijs.

Daarnaast verdiepen we ons in de kennis over het materiaal wat we gebruiken, de meteorologie in de bergen, en topografie.

Dit zorgt ervoor dat wij een steeds beter gefundeerde keuze kunnen maken of iets wél of niet veilig is.

De cursus vindt plaats in de Stubaier Alpen, wat tussen de Brenner en de Ötztaler Alpen in Tirol ligt. Dit gebied leent zich uitermate goed als cursusterrein door de grote afwisseling van gletsjers, rotsgraad, en van blokkenterrein tot sneeuwvelden. De toeren zijn kort maar zeer afwisselend, waardoor er tijd is om zelf de theorie om te zetten in de praktijk en veel te oefenen.

Gedurende de week verblijven we in twee verschillende hutten, de Sulznauhütte (2191m) en Mühllerhütte (3145m). Deze laatste hut ligt aan een gigantisch gletsjerplateau met uitzicht over de Dolomieten.

Deze cursus wordt in samenwerking met de Nederlandse UIAGM berggids Boris Textor verzorgd.

Dagindeling

Dag 1
Vandaag gaan we met de lift naar het middenstation van de Stubaier gletsjer. Vandaar lopen we via Grosser Trögler (2900m) naar de Sulzenauhütte (2191m). Doordat we op bijna 3000 meter hoogte komen, oefenen we looptechnieken in rots, puin en sneeuw op hoogte.

Dag 2
Vandaag beklimmen we de Gamsspitzl (2888m) en oefenen we onderweg het stijgen, dalen en travaseren in steile sneeuw. Bij de hut oefenen we met touwtechnieken zoals abseilen en bergreddingtechnieken.

Dag 3
Een spannende dag want vandaag leiden jullie zelf de tocht naar de Müllerhütte (3145m). Via de Wilde Freiger (3418m) is het een mooie lange tocht over een berggraat en gletsjers. Vanaf de Müllerhütte heb je het mooiste uitzicht over de Dolomieten, van Drei Zinnen tot en met de Marmolada.

Dag 4

Vandaag oefenen we stijgijzer technieken en spletenredding op de gletsjers en rondom de hut. Mocht het door weersomstandigheden op dag 3 niet mogelijk zijn de Wilde Freiger (3418m) te beklimmen, dan proberen we dat vandaag nog eens.

Dag 5
In de bergtoer die we vandaag maken kunnen we alles toepassen wat we deze week geleerd hebben. We beklimmen de Sonklarspitze (3467m.) en Hohes Eis (3392m.). Bij goed weer hebben we uitzicht tot aan het Gardameer.

Dag 6
Op onze laatste dag zullen we over de zuidoost graat van de Wilde Paff (3458m) naar het bergstation van de Schauffeljoch gondel lopen. Met de gondel dalen we af naar de parkeerplaats.

Specificaties van de reis

Datums:

12-06=22 t/m 17-06-2022

26-06-2022 t/m 01-07-2022

17-07-2022 t/m 22-07-2022

14-08-2022 t/m 19-08-2022

Aantal dagen: 6

Aantal deelnemers: 4 personen (minimaal) 6 personen (maximaal)

Periode: juni t/m september

Kosten p.p.: €1190,-

Inclusief:

  • 6 dagen UIAGM Berggids
  • Reiskosten/overnachtingen gids
  • 5 nachten hotel
  • Gordel, stijgerijzer en helm

Exclusief:

  • Liftpas (ca. €35,-)
  • Lunch & consumpties
  • Bergsportverzekering


Contactformulier

Vul hieronder je gegevens in en je wensen en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!