De Ski & Berggids Tomas van Lieshout

Mijn naam is Tomas van Lieshout, ik ben een Nederlandse UIAGM/IVBV gecertificeerde berggids. Het is mijn passie en werk om mensen mee de bergen in te nemen, ze een unieke ervaring laten beleven en te laten zien waarom ik de mooiste baan van de wereld heb.

Een vraag die ik vaak krijg is "waar komt deze passie vandaan en hoe kom je erbij om berggids te worden terwijl je uit een land komt wat deels onder zeeniveau ligt en waar de hoogste ‘berg’ 322,4m is?"

Hier moet ik altijd om lachen omdat het natuurlijk een volkomen terechte vraag is. Het begon allemaal tijdens mijn studie sportkunde. Een berggids hield een presentatie over zijn vak, zijn ervaringen en de voldoening die hij uit het gidsen haalde. Na een uur vol bewondering en enthousiasme te hebben geluisterd wist ik het zeker: “Dit wil ik ook! Ik word berggids”.

Zogezegd was nog niet zo gedaan. In de daaropvolgende winters ben ik bij een skischool gaan werken om zo veel mogelijk te trainen en om mijn ski- en snowboardtechnieken te verbeteren en ervaring te krijgen in het begeleiden en lesgeven van individuen en groepen. In de zomermaanden werkte ik op de Oberwalderhut (2973m) in Oostenrijk om zoveel mogelijk kennis te vergaren over de bergen en te leren van de vele berggidsen die daar komen. Hier heb ik belangrijke lessen geleerd die ik nergens anders had kunnen leren over bijvoorbeeld het inschatten van risico’s in de bergen, het plannen van tochten en het fingerspitzengefühl dat je nodig hebt als berggids. Daarnaast hebben deze ervaringen vooral mijn waardering en ontzag voor de natuur vergroot en mij het belang doen inzien van het behoud van het berglandschap.

Na vele jaren hard te hebben gewerkt en getraind, heb ik in 2020 met succes mijn diploma als berggids behaald en ben ik hiermee officieel de 10de Nederlandse UIAGM/IVBV Berggids. Voor mij een droom die uitkomt.

Als gids staat veiligheid bij mij op de eerste plaats en de jarenlange opleiding tot berggids stelt mij ook in staat om mensen zo veilig mogelijk in de bergen te begeleiden, of dit nu tijdens het klimmen, wandelen, op ski’s en/of snowboard is.

Een reis maak je samen en mijn gasten staan voor mij altijd centraal. Ik vind het belangrijk om iedere reis, cursus of tocht aan te passen aan de behoeften en wensen van mijn gasten.

Als berggids heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en mijn visie is dat, ongeacht hoé goed je ook bent als berggids, je de week samen met de gasten tot een succes moet maken. Daarom ga ik voor een goede balans tussen avontuur, uitdaging en ontwikkeling.

Het geeft mij energie dat ik met het gidsen door de bergen mensen een bijzondere tijd kan bieden, kan laten zien hoe mooi de natuur is en mijn gasten kan laten genieten. Ik geloof dat er voor iedereen, jong en oud, professioneel klimmer of beginnend wandelaar, een reden is om de bergen te ontdekken.

Daar wil ik als berggids graag mijn bijdrage aan leveren!